Jak se dostat nízkonákladově letecky do Asie?

Nízkonákladové létání po Evropě dnes již nikoho nepřekvapí. Ostatně i na cestovatele.com jsme se mu věnovali v jednom článku. Bohužel prakticky všechny nízkonákladové aerolinky létají do míst vzdálených maximálně tři hodiny letu – tedy vzdálenosti, které se jím ekonomicky vyplatí. Co když však chcete letět někam dál, například do Indie, Thajska, Číny? I tady je možnost. Co třeba Indie za 8500Kč (zpáteční let s poplatky), Hong Kong za 10600Kč (zpáteční s poplatky)? Poradíme jak na to. Continue reading

Cestovat s co nejmenšími náklady většinou znamená trochu přimhouřit oči před nepohodlím, ale ušetřené peníze za to obvykle stojí. Abychom se letecky dostali do Asie, musíme letět přes některé zahraniční letiště odkud startují nízkonákladové asijské společnosti. Díky Petěrkovu blogu dnes vím o dvou snadnějších způsobech, jak se dostat do vzdálené Asie letecky za co nejmenší peníze. Začněme tedy tipem z jeho blogu.

airarabia.jpgIndie za 8500Kč
Indii nejčastěji popisuji jako nejbližší exotiku. Naprosto jiný svět, tradice, kultura, smýšlení lidí… Snad proto jsem do Indie zavítal dvakrát za poslední čtyři roky. Pokud byste chtěli letět z Prahy do Indie, nejčastěji seženete zpáteční letenku s poplatky za cenu cca 16 000Kč – 23 000Kč. Nejčastěji však průměrně vyjde na cca 20 000Kč.

Pokud se však rozhodnete letět místo z Prahy z tureckého Istanbulu, získáte cenu od 8500Kč včetně poplatků za zpáteční let. Istanbul je právě nejbližší místo, odkud létá nízkonákladová společnost ze Spojených Arabských Emirátů s názvem AirArabia. Tato společnost směřuje všechny své lety přes letiště Sharjah (kousek od Dubaje) a neomezuje se jen na Indii. Nabízí i řadu jiných zajímavých destinací jako je Nepál, Afghanistán, Kazachstán, Sri Lanka a řadu dalších. Sami se podívejte na mapku se seznamem destinací.

Indie je z nabízených destinací cenově nejzajímavější. Pokud tedy vybereme například let Istanbul – Jaipur (Kousek do Delhi) za cca 8500Kč, přičteme dopravu Praha – Istanbul a zpět (autobusem 3500Kč) a případné ubytování v Istanbulu (dvě noci cca 1000Kč) dostaneme se na cenu kolem 13 000Kč včetně všech poplatků. Tedy ušetříme cca 7000Kč oproti průměrné ceně letenky z Prahy. Pokud zvolíte dobrodružnější styl jako Petěrko – tedy cestu do Istanbulu stopem, ušetříte ještě více :)

Tip: Využijte naší nabídky levných letenek za výhodné ceny.

Hong Kong za 10600Kč
Čína je další místo, kam můžete z Evropy letět poměrně levně. A to díky nabídce letecké společnosti OasisHongKong. Odlety do HongKongu jsou z poměrně snadno a levně dostupného letiště London – Gatwick. OasisHongKong je defacto první nízkonákladovou leteckou společností, které létá na takto dlouhé trase. Jediná její destinace je Hong Kong. Ceny začínají na 75 GBP bez poplatků. S letištními poplatky jste na ceně 140 GBP jedním směrem (Londýn – Hong Kong). Zpáteční letenky s poplatky seženete za cenu od 260 GBP (neboli cca 10 600Kč). Pokud tedy vezmeme celkové náklady s dopravou z Prahy, přičtěme cca 1500Kč za zpáteční letenku do Londýna – EasyJet.com, cca 1000Kč náklady na Londýn a dostaneme se na cca 13 000Kč včetně všech poplatků.

Obvyklá cena letenek Praha  – Hong Kong přijde na 18 000Kč – 23 000Kč včetně poplatků (pokud nechytnete jednu z omezených akčních nabídek kde se počet letenek počítá na kusy). Úspora 7000Kč oproti průměrné ceně letenky opět není zanedbatelná.

Update 21.11.2006: Jak správně poznamenal LokoN v diskuzi, OasisHongKong vedle odletů z Londýna připravuje také lety z měst: Cologne/Bonn, Berlín a Milán. Především u Berlína bude zajímavé sledovat s jakou cenou tato společnost přijde. Blížší informace a především termín spuštění těchto letů není dosud znám.

Víte o dalších možnostech jak se dostat dál do Asie za málý peníz? Podělte se o své zkušenosti a tipy v komentářích.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (5 votes, average: 4,40 out of 5)
Loading ... Loading ...
pošli na vybrali.sme.sk
Kategorie: Rádce cestovatele | 20. 11. 2006 v 18.42 | medvidek

17 komentářů

Na webu OasisHongKong pisou ze zacnou litat taky z Berlina!

2 Medvidek | 21. 11. 2006 v 18:47
Dobry postreh. Berlin by byl naprosto super. Tam se da dojet autem nebo autobusem za par korun. Ted jen otazka jakou nasadi cenu!

Do Berlina jezdi zpatecni bus StudentAgency za 750Kc. To neni marny…

limojoe: seznam asijskych nizkonakladovek je fajn, ale zaklad je se do Asie z Evropy (potazmo z CR) dostat. Jakmile uz jsi v Asii tak se da na miste nizkonakladove letat docela bez problemu (a k tomu opet pomuze jednou zmineny skyscanner.net). V clanku jsem uvedl jedine dve nizkonakladovky, ktere znam a ktere jsou na dosah z CR a umozni dostat se do Asie z Prahy s cenou o cca 7000 nizsi nez je obvykle (coz je 1/3 z bezne ceny). Pokud jsi v tom seznamu nasel i nejakou spolecnost, ktera létá do jinych asijskych destinaci odnekud z dostupnych mist v Evrope, hod prosim odkaz.

# Condor – Flights between Germany (home base) and Canada, Caribbean, Costa Rica, East Africa, Egypt, Gambia, India, Mexico, Senegal, Thailand, USA
# EastJet – Flights between Sweden (home base) and Thailand
# LTU – Flights between Germany (home base) and Canada, Caribbean, China, Egypt, Kenya, Maldives, Mexico, South Africa, Thailand, USA

podle http://www.etn.nl/lcostair.htm?#interconti

7 Medvidek | 22. 11. 2006 v 11:36
Condor neni zrovna moc nizkonakladovy dopravce, stejne tak LTU. Bangkok z Nemecka za 19000Kc neni zadny zazrak ;) Condor neni extra drahy, ale ani moc levny ;) EasJet uz zda se nefunguje.

Ahojda! Diky za skvele tipy…potrebuju ale poradit- na airarabia je koec letoveho radu na konci brezna…ja chtela letet az do konce kvetna a nedokazu se probourat za jejich vzdalenejsi casove horizinty…nevedel byste nekdo?

budes asi muset pockat do konce mesice…

Dobre, dekuju moc!:)

Tak to vypada ze AirArabia bude letat do Asie z dalsich mist v Evrope az v druhe polovine pristiho roku: „After London, we will fly to Oakland (San Francisco area) in California in the first half of 2007 and later to other European and North American cities including Cologne/Bonn, Milan, Berlin and Chicago, providing smart business and leisure travelers with highly competitive fares to a wider range of desirable long haul destinations“

12 Petr Jeřábek | 25. 6. 2007 v 10:58
Ahoj, mám dotaz. Chystám se v srpnu do Indie a zaujala mě(hlavně z finančního hlediska)možnost letět přes Istanbul s AirArabia. Chci se ale zeptat, jestli si neměl problém při zamluvení letenky. Já totiž ano. Když pominu asi detaily(jako že si musím vymyslet Nationality, Country of residence a Country code, protože tam ČR prostě není), nechce mě to pustit přes ověření e-mailu. Pokaždé, když chci do téhle kolonky napsat zavináč, tak se to smaže. Zkoušel jsem různé klávesové zkratky, ale tím to není. Psal jsem na infolinku, ale zatím žádná odpověď. Nemáš nějakou radu? Dik Peťa

ahoj Petre, jak jsi dopadl s tou rezervaci letu? Do Indie se ted budu vracet po treti a chci letet prave s AirArabia, pocitam ze tak za tyden budu rezervovat letenky…

s nakupom letenky na webe airarabia a aj samotnym letom z Istanbulu do Indie som nemal ziadne problemy a mozem ich kazdemu odporucit, dokonca na to ze su low cost sa mi podarilo zadara na check-ine vybavit sedadla u emergency exits, nezabudnite si k cene letenky pripocitat este zhruba 150-200Sk (8-10YTL) za jednosmernu prepravu z Istanbulu na letisko Sabiha Gokcen cca 30-45min od I, jazdia tam speci busy napr. z namestia ktore je tak hrozne na kopci v Istanbule na druhej strane rieky alebo spred sidla banky Yapi Credi Plaza

Ahoj,
chci letet do Indie nekdy unor-brezen a toto me zaujalo, tak zkusim neco zjistit… a jestli sem vlezete ted nekdo kdo tam taky jedete, tak napiste na soptas@gmail.com nebo 775656005.

Nazdar, taky pridavam pozitivni zkusenost s AirArabii. Vse ok, i platba kartou, letenku jsem kupoval tyden pred odletem :-]. Letel jsem s nimi minuly tyden z tureckeho Istanbulu do indickeho Jaipuru. Z Istanbulu odlet 1.20 v noci, prilet do Sharjahu v Emiratech myslim okolo sedme rano. Mel jsem v Sharjahu cas az do 22.30, kdy mi letel let do Jaipuru, takze jsem se mohl podivat i do emiratu. Staci si po priletu do Sharjahu pozadat na Transfer desk o transitni vizum {resp. 96-hodinove], je nutne akorat mit do odletu z emiratu cas vice jak 8 hodin {nekdo tvrdil dokonce 10 nebo 12 hodin]. Byl jsem asi ale jeden z mala Cechu, kteri se z letiste v Sharjahu dostali ven {vetsina Cechu leta do nedalekeho Dubaje], urednici si me a muj pas ukazovali navzajem, ale atmosfera byla vyborna, vtipkovali….Cestuju jeste s dvema Polaky a jednou Lotyskou, taky meli trosku problemy, ale vsechny nas pustili. Z letiste do Sharjahu je to asi 20/30 minut, my jeli busem za 5 emiratskych dharem.

Kdo chce vic konkretnich informaci, muze mi napsat pripadne na prerov@email.cz.

Milan

…Websites you should visit

[…]Best Bosnian Rock Music Band – AXA (later INGRAY)[…]

Přidat komentář


© 2006 Cestovatele.com | Login